Huisvesting en voeding

Ons stalletje beschikt over verschillende verblijven, flats en hokken.

Hierbij werd telkens rekening gehouden met de noden van hun bewoners qua oppervlakte, inrichting, verluchting en bieden ze de nodige bescherming tegen tocht, felle zon en mogelijke roofdieren.

Konijntjes:

Onze konijntjes beschikken over diverse mooie konijnenflats die zowel buiten als binnen (in de garage) opgesteld staan. Elke flat is onderverdeeld in 3, 6, 8 of 9 aparte, ruime hokken. 

Onderstaande flats worden in gebruik genomen door onze Kleurdwergjes. Het zijn flats met telkens 6 aparte hokken per flat welke ruim voldoende plaats geven aan de bewoners. Onze kleurdwergjes wonen buiten.

Daarnaast beschikken we binnen over een ruime konijnenflat voor onze Minilops. Deze is voorzien van 6 ruime hokken én 2 nog ruimere hokken voorzien van een 'babykamer'. Deze babykamers worden vooral gebruikt voor onze 'grotere' nestjes. Zij bieden immers net iets meer plaats dan de andere hokken. Hierin kunnen onze kleintjes dan rustig verder uitgroeien tot ze hun nest mogen verlaten. Onze Minilops worden binnen gehuisvest.

Minilops
Minilops

Ook onze NHD's worden binnen gehuisvest. Zij beschikken over 3 ruime flats opgedeeld in respectievelijk 3, 6 en 9 aparte hokken.

Ons stalletje telt ook 1 koppel Duitse reuzen. Zij wonen buiten en beschikken beiden over een zeer ruim verblijf, elk voorzien van een uitloopren van +/- 6m².



Cavia's:

Onze caviaverblijven zijn opgedeeld per geslacht. Zo beschikken we over een ruime afgesloten ren voor al onze zeugen samen (+ hun eventuele jongen). Zij wonen hier allemaal vreedzaam samen in één grote groep. Voor de beren werden er 2 ruime verblijven aan elkaar gekoppeld (zie foto below), dit uiteraard apart van de zeugen. Zo wonen/leven ook onze beren in perfecte harmonie met elkaar en moeten ze niet afzonderlijk gehouden worden.

Elke groep heeft dus een eigen ruimte met slaaphokken en veel loopruimte, voorzien van vele verstop-plaatsjes, bruggen en tunnels.


Speelweide:

Wij vinden het enorm belangrijk dat al onze konijntjes dagelijks kunnen beschikken over voldoende speelruimte waar ze enkele uren vrij in kunnen spelen en loslopen. Hiertoe hebben wij een speelweide opgesteld, bestaande uit 4 ruime rennen + nog enkele kleinere rennen (in hout). Elke ren (groot of klein) is voorzien van talrijke speeltjes. De grotere rennen beschikken tevens over speeltunnels en/of graafbakken.

Onze konijntjes hebben geen vaste speelren en dus is er voor hen telkens weer iets nieuws te ontdekken. In de grote rennen worden onze konijntjes ook telkens samen geplaatst per 4-5 zodat ze ook kunnen genieten van elkaars gezelschap. De kleine speelrennen worden gebruikt voor onze mama's met hun kleintjes of voor een enkele ram die liever afgezonderd zit van de rest.

Gezien ons stalletje meer konijntjes telt dan er speelrennen beschikbaar zijn, werken we hier met een beurtrol-systeem zodat elk konijntje elke dag minstens enkele uren zijn hok mag verlaten.

4 grote speel-uitlooprennen van minstens 5m2
4 grote speel-uitlooprennen van minstens 5m2

VOEDING:

Een correct voederschema voor onze dieren vinden wij zeer belangrijk. Onze konijntjes en cavia's krijgen daarom naast onbeperkt hooi en vers water (!!), ook elke dag hun portie vers groenvoer en een bakje met brok.

Af en toe worden ze ook verwend met 'gezonde snoepjes/kruiden'.

Hooi

Hooi is de allerbelangrijkste voedingsbron en moet elke dag onbeperkt voorzien worden, van uitstekende kwaliteit zijn, stofvrij zijn en mag dus zeker niet muf ruiken.

Onbeperkt hooi aanbieden is vooral belangrijk omdat de vezels de spijsvertering en darmwerking van het konijn optimaliseren. Daarnaast zorgt het ook voor een natuurlijke slijtage van de tanden waardoor tandproblemen en een extra bezoek aan de dierenarts kan vermeden worden.

Wij hebben in ons stalletje gekozen voor het voorverpakte hooi van JOPACK : TopHay XL.

TopHay XL 18kg
TopHay XL 18kg

Dit is 100% natuurlijk en stofvrij weidehooi, zonder onkruidverdelgers of bewaarmiddelen. Het is hooi met een lange vezel, arm aan eiwit en rijk aan cellulose en het heeft een heerlijke verse geur.

Onze dieren zijn er alvast gek op!


  • Brok

Brok bestaat in diverse vormen (pellets of mix) en in diverse samenstellingen.

In ons stalletje verkiezen wij de pellets boven de mix omdat wij op die manier selectief eetgedrag en dus daardoor ook verspilling van voer tegen willen gaan.

Op die manier zijn we ook zeker dat onze dieren alle nodige voedingsstoffen opnemen.

Voor onze konijntjes kiezen wij voor de pellets van MIJTEN, de Rabby-Breed.

Dit voer is als beste geschikt tijdens de eerste levensfase van een konijn, zijnde tot 6 maanden leeftijd.

De pellets bevatten veel vezels, de nodige eiwitten én probiotica. Dit laatste versterkt het immuunsysteem. Parasitaire en bacteriële aandoeningen zijn hierdoor bijna volledig uitgesloten. De jongen zijn veel sterker en beter ontwikkeld en de mama's blijven beter in conditie en leveren meer melk aan hun jongen.

Door dit kwalitatieve voer aan te bieden aan onze zogende moeders en de jongen die hier op stal geboren worden leiden wij de groei en ontwikkeling van het gestel evenals de ontwikkeling van de spijsvertering in goede banen.

In de hierop volgende periode (vanaf 6 maanden) kan u overgaan op de pellets van MIJTEN, de Rabby Balance, verrijkt met tal van vitamines en luzerne.

Wij bieden de Rabby Breed te koop aan in handige emmers van 5kg. Vraag ernaar !


Voor onze cavia's kiezen wij voor de pellets van MIJTEN, de Chiko Cavia Croc.

Chiko Cavia Croc
Chiko Cavia Croc

Deze pellets zijn verrijkt met vitamine C, een essentieel bestanddeel van het menu: cavia's kunnen immers zelf géén vitamine C aanmaken. Daarom moeten zij hun dagelijkse portie via hun voeding kunnen opnemen.  De keuze van een kwalitatief voer is hier dus zeker belangrijk.

Wij bieden de Chiko Cavia Croc aan in handige emmers van 5kg. Vraag ernaar !


  • GROENVOER

Ook groenvoer staat hier dagelijks op het menu.

Wij zorgen steeds voor een gevarieerd aanbod van groenten, fruit, (on)kruiden en een selectie van blaadjes/takjes van bomen zoals appelboom, wilgenboom e.a.

Een uitgebreide lijst van welk groenvoer wél of juist niet mag gegeven worden, kan je héél gemakkelijk  terugvinden op het internet.

Let er wel op dat koolsoorten (bij konijnen) het risico op gasbuik kan verhogen. Dit geeft u dus best met mate. Bij het geven van groenvoer geldt eigenlijk steeds de regel: geef 'beperkte' porties!!  Teveel groenvoer kan immers ook makkelijk diarree veroorzaken, bij ouderdieren maar vooral bij de jonge dieren waarbij het spijsverteringssysteem nog in volle ontwikkeling is.

De vastheid van de keutels van je konijn of cavia biedt hier een goede maatstaf: de keutels moeten steeds hard en droog zijn (niet te verwarren met blindedarmkeutels bij konijnen die zacht en nattig zijn).

Afhankelijk hiervan moet de hoeveelheid groenvoer aangepast worden.

Een kleine hoeveelheid van verschillende soorten groenvoer is ook beter dan 1 grotere hoeveelheid van één soort.

  • GEZONDE SNACKS

Geef je konijn of cavia géén overdaad aan snoep maar beperk je tot een kleine gezonde snack.

De meeste snoepjes die je in de dierenwinkel kan vinden zijn een bom van suikers en bevatten ongezonde kleurstoffen. Ze zijn hierdoor absoluut af te raden !

Daarom kiest ons stalletje heel bewust voor de gezonde snoepjes en kruiden van Grünhopper. ( www.grünhopper.com ).

Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod en leveren ook aan huis. Via ons stalletje kan je zelfs een eerste bestelling plaatsen met 5% korting. Informeer naar onze voordeelcode!

Ook takjes van wilg, appel, hazelaar, beuk, ..... mogen gegeven worden. Het gebruik ervan als knaagstok draagt ook bij tot het behoud van een gezond gebit.


OPGELET : wortels, net als fruit, bevatten veel (natuurlijke) suikers, geef deze dus zeker met mate aan je konijntje en dus eerder als gezonde snack dan als onderdeel van de dagelijkse portie groenvoer.